Duboki rad na psoasu – vikend edukacija


Psoas je smješten duboko u našoj jezgri. Polazi iz središnjeg dijela kralježnice, približno 12. torakalnog kralješka (područje koje zovemo solarni pleksus), kreće se kroz zdjelicu prelazeći prednju stranu zgloba kuka do mjesta gdje se hvata na unutarnju stranu bedra, na mali trohanter. Kao jedini mišić koji povezuje kralježnicu s nogama, psoas se ponaša poput njihaljke koja sinkronizira slobodno zamahivanje nogama održavajući fluidnim pokret/kretanje, tj. hodanje. Tkivo psoasa smješteno uz strane kralježnice komunicira odnose između desnog i lijevog, stražnjeg i prednjeg, gornjeg i donjeg dijela tijela te dubokih i površinskih slojeva. Smješten je iza velikih trbušnih mišića, probavnih i reproduktivnih organa, arterija i vena i položen na samoj kosturnoj i gravitacijskoj jezgri/osi tijela. Stanje psoasa usko je u svezi s radom bubrega i nadbubrežne žlijezde jer su ti organi položeni na njemu, a u harmoničnom odnosu s dijafragmalnim disanjem psoas nježno masira sve unutarnje organe, potiče cirkulaciju krvi i protok sinovijalne tekućine. Vibrantan osjećaj centra ultimativno ovisi o zdravom, hidriranom i responsivnom psoasu. Problem nastaje kada se psoas iscrpljuje jer se prekomjerno i nepravilno koristi, tj. zloupotrebljava – budući da je jedan od glavnih strukturalnih mišića, automatski preuzima održavanje ravnoteže tijela pri svakom gubitku koštane propriocepcije, tj. pri nastanku mišićne/skeletalne neravnoteže koja polazi iz kralježnice ili zdjelice. Kako bilo, prekomjerno radeći oslabljuje se, dehidrira pa se stišće i skraćuje, što smanjuje opseg pokreta, ukrućuje kukove i glavni je uzrok bolova u donjim leđima, koljenima te izravno utječe na funkcionalnost probavnog i urogenitalnog sustava, a naročito bubrega i nadbubrežne žlijezde. Ukratko, psoas se uvijek dodatno uključuje u pokušaju da potpomogne i održi oskudnu koherenciju centra.

???????? ????????????????????????????????????????????̌????????????:
• dvije tehnike, tj. dva pristupa rada/masaže psoasa
• metodu i kvalitetu dodira potrebnu za rad na abdomenu
• kako detektirati afektiran psoas.
• nekoliko tehnika samomasaže psoasa kojima si možemo pomoći sami
• konstruktivno/aktivno odmaranje (restorativna praksa s pomagalom (loptom) koja opusta fizičke i emocionalne tenzije psoasa i u akutnoj (bolnoj) fazi iznimno je korisna praksa

?????????????????????????????????????:
Radionicu vodi Suzana Janković, učiteljica joge (E-RYT500, RPYT), tjelesni terapeut i učiteljica masaže.
Njezine opsežne studije u posljednjih 25 godina uključuju jogu, tajlandsku i abdominalnu masažu, Shingon budizam i chi kung.
Posvetila je velik dio svoga života istraživanju tajlandske masaže – od tradicionalnoga pristupa do metoda osteo thai, miofascijalnoga pristupa, akupresure, kranio, dinamične, tok sen i prenatalne masaže.
Privučena zanimanjem za rad na abdomenu, na koji se sve više usredotočuje, studira u Tajlandu (abdominalna chi masaža, chi nei tsang, kersai nei tsang, tok sen).
Zadnjih nekoliko godina studira u sustavu majstora Mantaka Chija, taoistički chi nei tsang, tok sen, Life Puls i kersai nei tsang (masaža područja pelvisa), kao i rad s dijafragmama.
Suzana je utemeljiteljica studija Yoga Zanshin u Puli, gdje u posljednjih 15 godina osigurava prostor za praksu joge i masaže, no danas ćete je uglavnom zateći na nekom od putovanja, na kojima dijeli znanja o abdominalnoj i tajlandskoj masaži.

????????????????????????????????????:

 

 

  1. i 4. Listopada 2020.
    Fitness Factory Mint, Split

 

 

????????????????????-???????? ????????????????????:
10 polaznika u prostranom centru Mint, poštujući propisane mjere u zatvorenim prostorima.

 

 

???????????????????????? :
1500 kn.
Prijava na info@yogazanshinpula.hr i uplata nepovratnog pologa u iznosu 500 kn osigurava vase mjesto.
Thai Bodywork Zanshin,
IBAN HR5623400091160394701.
Opis plaćanja: Edukacija – psoas

 

 

???????????????????????????????? :
Subota i nedjelja: 9-12 | pauza | 13 -17

Slični Blogovi